כיום כשמדובר במכשיר ניווט הכוונה היא למעשה למכשיר GPS שהם ראשי תיבות ל-Global Positioning System או בעברית מערכת מיקום גלובלית.
מכשיר GPS משתמש באותות שהוא קולט מלוויינים ששוגרו לחלל על ידי חיל האוויר וסוכנות החלל האמריקנית (NASA) לצורך חישוב המיקום בו הוא נמצא על פני כדור הארץ. מרגע שמיקום זה נתון, נפתחות אינספור אפשרויות כגון הדרכת נהגים אל יעדם, ניווט ספורטיבי בשטח, ניווט ימי או ניווט אווירי.
מן הראוי לציין שרוסיה ואירופה משגרות אף הן לוויינים המיועדים לשמש לניווט במערכות המתחרות במערכת ה-GPS האמריקנית. המערכת הרוסית מכונה "Glonass" ואילו האירופית נקראת "גלילאו", כמעט ואין בנמצא בארץ מכשירי ניווט השייכים למערכת אחרת זולת ה-GPS האמריקנית.
שלושה משתנים הקובעים את רמת ביצועי מכשיר ה-GPS
בישראל נמכרים מכשירי גי פי אס של מגוון יצרנים כגון Novolog, Mio, Garmin, Teac, Mag, GlobalSat, HP, Fujicom ועוד, לרוב היצרנים מספר דגמים ומחירי המכשירים השונים עשויים לנוע מ-300 שקלים ועד שלושת אלפים שקלים ויותר.
ישנם שלושה משתנים המשפיעים על רמת הביצועים שמספק מכשיר GPS מדגם מסוים, אלה הם שבב המקלט, המעבד ותוכנת הניווט.
מקלט GPS הוא למעשה שבב ייעודי המכונה SiRF, ישנן גרסאות מתקדמות יותר ופחות של שבב זה (מ-SiRF starI ועד SiRF AtlasV). מטבע הדברים שמכשירים עם מקלט GPS מתקדם יותר יהיו בעלי פוטנציאל לספק ביצועים טובים יותר.
כל מכשיר GPS מצויד במעבד פנימי (בדומה למחשב) האחראי על ביצוע החישובים המאפשרים קביעת המיקום (תוך שהוא מוזן בנתונים ממקלט ה-GPS) וכן על הרצת התוכנות השונות שמאפשרות למשתמש לנצל את המידע באופנים שונים, למשל הצגת מסלול על פני מפה, הכוונה בקול ב גי פי אס לרכב ועוד.
בדומה למחשב, כך גם במכשיר הניווט, ככל שהמעבד חזק יותר הוא יהיה ניחן במהירות פעולה גבוהה יותר המתבטאת בסופו של דבר בחוויית משתמש טובה יותר.
תוכנת הניווט אחראית על האופן בו עושה מכשיר הניווט שימוש במידע בו הוא מצויד, כולל נתון המיקום אותו מחשב המכשיר בעצמו. ישנן מגוון תוכנות ניווט כגון Garmin, MioMap, NavGuide, Skipper, LandGuide, iGo, 2Go ועוד. כמו כן, ישנן תוכנות המיועדות למכשירי ניווט מסוג מסוים, GPS לרכב, GPS ימי, GPS לרוכבים על אופנועי שטח וכדומה.
מכשירי GPS שונים מציעים חבילות של תוכנת ניווט עם מפות לאזור מסוים כאשר ניתן בהמשך לרכוש מפות לאזורים נוספים. בבחירת מכשיר GPS חשוב לברר עם איזו תוכנת ניווט הוא עובד ומה האפשרויות שהיא מספקת.
חווית משתמש, זיכרון ויישומים
מעבר לשלוש הפרמטרים הבסיסיים שהוזכרו לעיל ישנם מגוון משתנים המבדילים בין מכשיר ניווט אחד לאחר.
חווית המשתמש במכשיר מושפעת מאיכות התצוגה והשמע (גודל מסך ואיכותו, רמקול חזק וממוקם היטב ו/או אפשרות חיבור למערכת שמע חיצונית (במיוחד כשמדובר ב-GPS לרכב). עוד מושפעת חווית המשתמש מנוחות מערכת ההפעלה ורמת הידידותיות למשתמש של התוכנה והחומרה.
מכשירי GPS מגיעים עם זיכרון פנימי העשוי להיות בעל נפח קטן יחסית של כ-100 mb ועד זיכרון גדול פי כמה וכמה של 10 GB ויותר. ככל שהזיכרון במכשיר גדול יותר, ניתן לאחסן בו מידע רב יותר העשוי להכיל מפות ולשמש למיני יישומים של מולטימדיה והתממשקות למחשב ומכשירים אחרים.